Turfrace in Smallingerland een groot succes

Jelle Talsma uit Warten werd zaterdag met de Jonge Jan eerste tijdens de Turfrace Drachten. Hij had de meeste vaarbomen aan boord. De Turfrace, in het kader van Smellingerl芒n Sk没tsjejier 2013 is afgelopen weekeinde vooral op karakter gevaren.

Het gedoe met lange jaaglijnen in de boomtakken en krappe passages met tegenliggers leidde tot menige stemverheffing. Maar niet eerder gaf een wedstrijd zoveel kennis prijs van welke handicaps je als beroepszeiler met vracht rond Drachten kan tegenkomen.

Joop Mink jr. zeilend op D鈥橦alve Maen karakteriseert de Turfrace Drachten kernachtig: 鈥業n normale wedstrijden moet je vooral hard werken tijdens het zeilen, in de Turfrace was het vooral 鈥榖ealchjen鈥 wanneer je niet kon zeilen.鈥 Joop voelt zijn spieren na het weekeinde nog. 鈥楿iteindelijk werd het toch weer een heel serieuze competitie. Bij de keerpunten sprong er 茅茅n van boord om de opdracht uit te voeren, terwijl de rest het schip keerde. Soms was dat de schipper, maar soms ook kozen we voor de snelste loper.鈥 In het fanatisme werd tijdens het jagen over de wal volop geklommen en door sloten gewaad. 鈥榃ij zijn zelfs van een elfde naar een vierde plek opgeklommen, maar op sommige plekken was het zo smal dat je niet in kon halen en je gewoon je kans moest afwachten. Er was veel geschreeuw en geraas, maar steeds in goede sfeer. Deze race is zeker voor herhaling vatbaar. Het was perfect georganiseerd. Misschien dat wij een volgende keer, net als Jelle Talsma, nog meer vaarbomen mee moeten nemen.鈥

De organisatie kijkt heel tevreden op de Turfrace terug. Een aantal bijzonderheden zijn er natuurlijk wel geweest. Zo kwam de Engelina Smeltekop en de Nynke even klem te zitten bij het uitvaren van de Drachtster vaart (zie fotoalbum Buitensvallaat) Ook het Drachtster skutsje kwam even klem te zitten door de lengte. Albert Visser loodste hem echter uit de haven. Ook spektakel bij de ingang van de Lits richting Rottevalle, de Raerder Roek kwam hard aan zeilen maar kon de bocht niet ronden en voerde zo het riet in voor het Paviljoen. Muurvast! Pas na 10 min en met behulp van toeschouwers kwam het sk没tsje los. Later in de smalle Lits pakte de giek van de Raerder Roek nog een paar dakplaten van een schuurtje mee. De Swanneblom van Age Veldboom molesteerde nog een mast van een plezierjacht.

Bron:Smelnesport.nl